“Im częściej rośnie poziom cukru we krwi, tym więcej insuliny produkuje trzustka. Im więcej insuliny produkuje trzustka, tym większe prawdopodobieństwo, że Twój organizm odłoży nadmiar cukru w postaci tkanki tłuszczowej.”
Piszesz “prawdopodobieństwo”, od czego te prawdopodobieństwo zależy, od genów?
Od tego, w jakim m.i. stanie jest twoja trzustka i jak działa twoja gospodarka glukozowo-insulinowa.
C.D.
Bo rzeczywiście widać w życiu, że jedne osoby mają większe predyspozycje, a inne mniejsze do pewnych chorób, urazów, tycia itd. Jedni jedzą bardzo często, źle się odżywiają, prawdopodobnie mają insulinooporność i leptynooporność (przynajmniej powinni, przy ich trybie życia), a i tak są całe życie szczupli – jak to się dzieje?
Bartku, widzę, że zadajesz dużo pytań. Ciesze się, że temat Cię zainteresuje i chcesz wiedzieć więcej. Jest wiele odpowiedzi na twoje pytanie, jeśli chcesz je poznać zapraszam na konsutlację 🙂
[…] do redukcji tkanki tłuszczowej jest optymalizacja działania trzech hormonów – insuliny, leptyny oraz kortyzolu. Gdy zapanujesz nad nimi, skutecznie […]
[…] procesie odchudzania jest ważniejsze, to optymalizacja środowiska hormonalnego. W szczególności insuliny, leptyny i kortyzolu. I to właśnie od ich optymalizacji powinniśmy zacząć proces […]
[…] również negatywnie na strukturę mózgu i powoduje insulinooporność, która jest przyczyną nadwagi, otyłości oraz wielu innych chorób […]
11 komentarzy
fajny artykuł 🙂 jednak w newsleterze ktoś źle podlinkował i nie prowadzi do niego 😉
i mały błąd w tekście “sprawia- ją,”
Cześć Agnieszka, dzięki za komentarz! Serio? Który konkretnie przycisk nie działa? Daj proszę znać. PS: – usunięty 🙂 Dzięki za spostrzegawczość!